GÖZALTI MORLUĞUNA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR?
Periorbital hiperpigmentasyon olarak isimlendirilen gözaltı morluğu ya da koyulaşması sık rastlanan ancak tedavisi zor ve uzun süreli olan bir durumdur.
Halk arasında rakun göz ya da panda göz şeklinde de adlandırılmaktadır.
Kişiyi yorgun, üzgün ve umutsuz bir gösteren bir durum olduğundan sosyal açıdan rahatsızlık vermektedir.
Gözaltı morluğu kimlerde gözlenir?
· Ailesel yatkınlık: Diğer aile bireylerinde de genellikle bu sorun vardır
· Bazı hastalıklarla birliktelik: Alerjik ve atopik bireylerde, tiroid hastalıklarında, Addison hastalığında, kansızlık durumlarında gözlenebilir.
· Sık göz kapak dermatiti geçirenlerde
· Ultraviyole ışığına maruz kalanlarda
· Bazı ilaçlar ve topikal kullanımlarda
Göz altı morluğuna nasıl yaklaşılmalı?
Gözaltı derisinin inceliği, fazla kırışık ve gevşek olması, damarsal yapıların fazlalığı, o bölgede melanin pigment artışı olması ve gölge etkisi ile gözyaşı oluğu deformitesi ve yağ fıtıklaşmasının gölge etkisi gözaltı morluğuna neden olmaktadır. Gözaltı morluğu zor tedavi edilen bir durum olmakla birlikte altta yatan nedene göre yaklaşımlarla daha az belirgin hale getirilebilir.
Gözaltı derisinin kalitesini artırmaya yönelik enjeksiyon ve lazer uygulamaları, pigment sorununu azaltacak q switch lazer uygulamaları, gözaltı oluğunun derinliğini azaltarak bölgedeki gölgelenmeyi azaltacak hyaluronik asit dolgular ile gözaltı morluğu kontrol etmek ve iyileşme hali sağlamak mümkündür. Uygulamalar tekrarlı kereler yapılmalıdır.
Düzenli uyku, güneş koruma ve uygun nemlendirici bakım da ihmal edilmemelidir.